Google Adsense alapszabályok

A Google-nek nagyon egyszerű módszerei vannak arra, hogy betartassa a Google Adsense szabályait. Ezek az egyszerű módszerek arra épülnek, hogy ha nem tartod be a szabályokat akkor egyszerűen kizárnak a rendszerből. A kizárás jelen esetben nem egyszerűen azt jelenti, hogy új e-mail címet kell létrehoznod és akkor majd működni fog. Mivel a kifizetésekhez megadsz nevet, lakcímet, bankszámlaszámot és még adószámot is, így elég komoly veszélynek teszi ki magát a Google Adsense pénzkereseti lehetőségek kapcsán aki megszegi a szabályokat. Ami sajnos szomorú, hogy a Google az esetek nagy többségében nem mérlegel. Mit jelent ez? Ha az automata módszereikkel valamilyen problémát tapasztalnak nálad akkor kizárnak. Ha pedig kizártak akkor még lehet fellebbezni, de általában a kizárás véglegesnek minősül. Ez alatt nagyjából azt kell érteni, hogy sajnos megtörténhez az is, hogy semmit nem vétettünk a szabályok ellen mégis elveszítjük, ezt a lehetőséget. Ez esetben érdemes fellebbezni. Ha pedig visszautasítanak akkor a jó termő weboldalainknak más forrásból bevételt szerezni. Erről majd mégkésőbb.
Melyek is hát a legfőbb szabályok amelyeket be kell tartani:

 • Soha, de soha ne kattints azokra a hirdetésekre amelyekkel pénzt keresek. Miért fontos ez? Mert ha rákattintasz akkor a Google automatikusan fizetne neked azután a hirdetés után, így ha sokszor kattintasz rá akkor sokszor fizetne utána, a Google viszont egyszer sem akar jogtalanul fizetni, főleg nem elvenni a hirdetőtől pénzt. A Google is tudja, hogy előfordulhat olyan, hogy véletlenül odakattint az ember és ezt nem kell feléjük jelezni (látják ők ezt anélkül is… de tényleg!). Viszont az, hogy a saját oldalunkon össze-vissza kattingatunk a hirdetésre, no az rövid úton fogja lezárni a Google Adsense pályafutásunkat.
 • Ha már nem kattintunk a saját hirdetésünkre akkor fontos, hogy mást se ösztönözzünk arra, hogy a hirdetésre kattintson. Itt beszélhetünk direkt ösztönzésről, mármint, hogy kiírjuk a weboldalunk egy részére, hogy “Látosagga meg szponzoraink oldalát” és utána berakunk egy Google Adsene hirdetést, vagy pl kirakunk egy nagy piros nyilat ami a hirdetésünkre mutat. Ezek mind olyan dolgok, amelyek direkt módon hívják fel az olvasó figyelmét a hirdetésekre és ezt nem szabad csinálni. Emellett beszélhetünk olyan ösztönzésről is amikor a barátainkat vagy ismerőseinket kérjük, hogy látogassák meg az oldalunkat és kattintsanak egy hirdetésre. Ez is nagyon feltűnő lesz a Google számára mert a CTR-ünk az egekbe szökik és látni fogják, hogy csak a mi vonzáskörzetünkből (pl. Budapest) kattintottak a hirdetésekre. Ez nagyon nem jó! Ha pedig ezt többször kérjük barátainktól akkor még azt is látni fogják, hogy ugyanaz az ember kattint rendszeresen a hirdetésre. Aki nem hiszi el ezeket az olvasson útána az IP cím jelentésének és működésének. 🙂
 • A Google Adsense hirdetések kódját nem szabad beilleszteni a weboldalon felugró ablakokba vagy e-mail-ekbe. Ezek azért tiltottak, mert így túlzott figyelmet kap a hirdetés a látogató vagy az e-mail olvasója számára, ezt pedig a Google semmikép sem szeretné.
 • Egy lazább szabály, de azért szabály amiért bűntethet a Google. Nem szabad a weboldalak megnyílása után látható részt (amit még görgetés nélkül látsz) telezsúfolni hirdetéssel. Az emberek általában azt a részt nézik meg ami éppen megnyílik és ha ilyenkor túl sok hirdetés van akkor az nem az olvasói élményt szolgálja, hanem a hirdetésre kattintási célt, ez pedig nem megengedett.
 • Korlátozás van a hirdétések számára vonatkozólag, a következők szerint:
 1. Maximum 3 szöveges hirdetés egy oldalon belül
 2. Maximum 3 linkeket tartalmazó hirdetés egy oldalon belül
 3. Maximum 2 Google keresési ablak egy oldalon belül
 • Nem szabad a hirdetéseket olyan oldalra tenni, melyen a tartalom a következő kategóriák bármelyikéhez kötődik: hacker téma (számítógépes csalás), erotikus tartalmak, drogok, szerencsejátékok, gyűlelet, fegyverek vagy bármilyen törvényileg tiltott tevékenységhez tartozó webes tartalom.
 • A hirdetési kód manipulációja. A kapott kódot nem szabad módosítani semmilyen módon sem!
 • A weboldal nem lehet MFA (Made for Adsense), azaz olyan amelyet csak Google Adsense hirdetések céljából hoztak létre és nem szolgál értékkel az olvasók számára
 • Mindenkinek csak egy Google Adsense regisztrációja lehet. A Google mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt biztosítsa és ez egy fontos szabály amit nem szabad megszegni. Ha valakit egyszer letiltott a Google akkor a jövőben nem használhatja a Google Adsense szolgáltatást (soha). Ez alól egy speciális módon lehet kibújni, ha valaki céget alapít. Azaz, ha magánszemélyként letiltottak, de utána alapít egy céget akkor a Google nem fogja tudni, hogy ugyanarról a személyről van szó. Ettől persze még szabályt szeg az illető, de ez egy félig legális kerülőút lehet.
 • Adsense adatok publikálása, mint pl. kattintási arány (CTR) és kattintási érték (EPC). Ezek szenzitív adatok, melyek minden weboldalnál más és más eredményt mutatnak, de a google nem engedi, hogy ezeket bárki publikálja. Emiatt igen sok felhasználót tiltottak le a rendszerből!

A fentieken túl még igen sok szabály létezik, de ezek a szabályok a legfontosabbak, mert ha ezek ellen vétünk akkor nagyon rövid időn belül letilt minket a Google.
Fontos tudni, hogy amennyiben az oldalunkkal probléma van akkor a Google figyelmeztetést küld nekünk e-mail-ben és jelzi a probléma okát és, hogy melyik weboldalon tapasztalta. Ilyenkor 3 napot kapunk megoldani a problémát, de fontos, hogy nem csak a megadott oldalon, hanem minden oldalon kezelnünk kell a jelzett problémát. 3 nap múlva a Google kérdés nélkül felülvizsgálja oldalainkat, ha pedig nem kezeltük a problémát akkor letiltanak.

Fontos emellett, hogy vannak olyan esetek amikor a Google nem is kérdez csak letilt, jellemzően azért, mert egyértelmű bizonyítékuk van a rosszindulatú felhasználásra. Ilyenkor még lehet fellebbezni, de jellemzően nem foglalkozik vele a Google. Ilyenkor el kell búcsúznunk a programtól és más pénzkereseti lehetőség felé nézni. Fontos, hogy ilyenkor az oldalak Google helyezése nem feltétlenül van veszélyben, így más hirdetéseket vagy pénzkereseti lehetőséget is ki lehet próbálni! Sose szabad feladni!