2012. április 25. szerda

Google Adsense

A Google Adsense témylegesen bárki számára elérhető szolgáltatás melyhez csak egy féle befektetésre van szükség. Időre. A Google Adsense szolgáltatás a Google kereső altal üzemeltetett hirdetési hálózat, melynek 3 szereplője van.
Az 1. szereplő a hirdető. Neki van egy vállalkozása vagy csak egyszerűen egy weboldala amira látogatókat szeretne gyűjteni és feltételezhetően ott valamilyen üzleti tevékenység révén pénzt keresni.
A 2. szereplő a Google. A Google a keresési eredményekben vagy hirdetésmegjelenítők oldalain jelenít meg hirdetéseket.
A 3. szereplő a hirdetésmegjelnítő. A hirdetések sokféle módon jelenhetnek meg. Elsődleges ilyen hely a Google keresési eredményekben van, a keresési eredmények felett és a keresési eredmények jobb oldalán. Emellett megjelenhet bárki által üzemeltetett weboldalon is.
Ki a központi szereplő? Természetesen a Google. Számunkra jelen esetben nem fontosak a Google keresőben megjelent hirdetések, mivel az a Google saját szolgáltatása. Számunkra a weboldalakon megjelenő hirdetések a fontosak. Ez annyit jelent, hogy amennyiben van egy weboldalunk akkor oda kirakhatjuk a Google Adsense által adott egyedi hirdetési kódot, mely segítégével a weboldaunk tartalma alapján a Google automatikusan releváns hirdetéseket jelenít meg. Így első körben nincs szükségünk másra csak egy weboldalra. Sokan ekkor rettennek el ettől a lehetőségtől pedig itt jön az igazi lehetőség!
Ma már nagyon sok ingyenes szolgáltató érhető el aki weboldalt biztosít számunkra, neünk csak regisztrálni kell. Ha pedig regisztárlunk és az ingyenes megoldást választjuk akkor szolgáltatótól függő arányban néha a mi hirdetésünk jelenik meg néha pedig a szolgáltató hirdetése jelenik meg. Nekünk csupán a tartalmat kell biztosítanunk a weboldalra. A tartalomépítés és a keresőoptimalizálás már egy nagyobb téma melyet elkülönítve szeretnék kezelni, így ezt itt most nem részketezném.
Ami fontos kell egy weboldal ami lehet egy sajat webcím pl. onlinemunkaotton.hu vagy egy szolgáltató által üzemeltetett weboldal (ahol megosztva kerül megejenítésre a hirdetés). Bármely estet is választjuk, de hirdetések jelennek majd meg a weboldalunkon. Ezek a hirdetések a leírás elején megnevezett “hirdető” által fizetett hirdetések.
A hirdető felkeresi a Google Adwords nevezetű szolgáltatását és befizet egy általa tervezett hirdetési összeget, majd amennyiben úgy rendeli meg a hirdetést akkor nem csak a Google keresőben jelenik majd meg a hirdetése, hanem Google Adsense hirdetéseket megjelenítő weboldalakon is (így akár a mi oldalunkon is).
Most már látjuk, hogy mi a kapcsolat a Google Adwords és a Google Adsense szolgáltatások között; amit a hirdetők befizetnek az Adwords rendszerbe az vagy annak egy része a Google Adsense-n kerestül kerül kifizetésre a hirdetések megjelnítőjének.
Mennyit is lehet keresni a Google Adsense-el? Nagyon fontos kérdés! Számoljunk azzal, hogy a hirdetőnk 50Ft-ot szeretne fizetni maximum egy új látogatóert a weboldalán. Így az oldalunkról érkező látogatóért 50 Ft-ot fizet a hirdető a Google-nak, melynek kb 30-50%-a jut el a hirdetések megjelnítőjéhez, azaz egy ebben az esetben 15-25 Ft-ot kaphatunk, de csak akkor, ha a hirdetésre a mi weboldlunkon kattintanak. Ezzel megszereztük az első Forintjainkat a Google Adsense szolgáltatás segítségével.
Vannak olyan témák amelyeket mindenképp részleteiben kell tárgyalnunk a Google Adsense kapcsán. Ezek a következők:
Google Adsense regisztráció
Google Adsense alapszabályok
Google Adsense optimalizáció
Google Adsense Magyarországon és külföldön
Google Adsense kifizetés és adózás

Az egyes témákat a téma címére kattintva egy új megnyíló ablakban tekintheti meg.